Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
Llars i Negocis
  • CAT
  • EN
  • ES

Endesa - Llum, gas, persones

10 trucs per sobreviure a l'estiu amb aire condicionat i sense

Publicat el 20 Juny 2017

Te'l portem fresc: el doble decàleg definitiu per suportar l'estiu sense gastar gaire. Tant si tens aire condicionat com si no, aconseguiràs abaixar uns quants graus.

Consejos para vencer al calor ahorrando en aire acondicionado
10 TRUCS AMB AIRE CONDICIONAT

 

 

Los aparatos de aire acondicionado divididos en 2 unidades son más eficientes 1) Millor dues peces: si la potència és igual, és preferible un aparell d'aire condicionat amb dues unitats, una fora de casa (condensador) i una altra a dins (evaporador). Els compactes, que a vegades són portàtils, ho incorporen tot en una sola carcassa.

Els aparells d'aire condicionat portàtils solen ser menys eficients i solen fer més soroll

La temperatura recomendada para el aire acondicionado son 26 grados 2) Posa'l a 26 graus: és el que aconsella l'IDAE (Institut per a la Diversificació i l'Estalvi de l'Energia). No en necessites menys per estar còmode. A més, per cada grau que l'abaixis, estaràs consumint un 8 % més d'energia.  

 

Los aparatos de aire acondicionado con sistema inverter son más eficientes 3) Amb sistema inverter: si no és inverter, funciona a empentes. Refreda al màxim fins a aconseguir la temperatura desitjada, moment en què s'atura. Només es torna a engegar quan s'escalfa l'ambient. El sistema inverter és més eficient.  

El sistema inverter treballa més/menys de pressa segons la distància a la qual estigui l'objectiu

Aunque lo pongas más bajo, el aire acondicionado no enfría más deprisa 4) Encara que el posis més baix no refredarà més de pressa: si tens un sistema Inverter, la temperatura no disminueix més de pressa encara que hi fixis una temperatura de 18 ºC. Triga el mateix, però consumeix més, perquè força el                           compressor a funcionar sempre al 100 %.  

 

Los aparatos de aire acondicionado más eficientes son categoría A+++ 5) Tria el que sigui més eficient: és fàcil saber quina és l'eficiència de l'aparell d'aire condicionat. S'indica a l'adhesiu que trobaràs a la part frontal o lateral. Busca la icona del ventilador blau: l'escala va d'A+++ a D.  

Els aparells d'aire condicionat eficients són més cars, però la factura de llum serà més baixa

El ventilador puede complementar al aire acondicionado y ayudar a gastar menos luz 6) Afegeix un ventilador a l'equació: són barats i ajuden a gastar menys electricitat, ja que s'encarreguen de distribuir per tota l'habitació l'aire fred de l'aparell d'aire condicionat.

 

El grado de humedad recomendado para el aire acondicionado es de un 40-60% 7)  Làmines en horitzontal i humitat al 40-60 %: si pots escollir la posició de les làmines, posa-les en horitzontal, paral·leles al sostre, perquè l'aire fred es distribueixi uniformement per tota l'habitació i no enfoqui cap a un punt.

 

La eficiencia del aparato de aire acondicionado se reduce si sus filtros están sucios 8) Neteja els filtres: com més el facis servir, més sovint hauràs de netejar els filtres de la unitat interior. Cal treure'ls, rentar-los amb aigua i sabó i deixar-los eixugar abans de tornar a col·locar-los. A la unitat exterior, neteja la reixeta.  

Si no en neteges els filtres, l'eficiència es redueix i l'aparell fins i tot es podria fer malbé

Evita que tu aparato de aire acondicionado esté expuesto al sol directo 9) Que no hi doni el sol directe: decidir on instal·lar l'aire condicionat no és una elecció estètica. És important que no hi toqui el sol directe, que es trobi en un lloc on circuli l'aire, lluny d'electrodomèstics o llums que hi donin calor.

 

Apaga el aire acondicionado al salir de casa 10) Apaga'l si marxes: deixar-lo encès perquè la casa estigui fresca quan tornis és com aparcar el cotxe i deixar el motor en marxa.

 

Consejos para vencer al calor sin usar el aire acondicionado
10 TRUCS SENSE AIRE CONDICIONAT

 

El ventilador puede complementar al aire acondicionado y ayudar a gastar menos luz 1) Opta per una alternativa barata: si fas clic aquí, trobaràs ventiladors eficients per menys de 60 euros. Segons l'IDAE, poden abaixar la sensació tèrmica 5 graus.

 

Los toldos y persianas ayudan a ahorrar en aire acondicionado 2) Ventila quan fa menys calor (en clarejar) per protegir-te després amb finestres tancades i persianes abaixades.  

 

Para reducir el calor de tu casa evita cocinar a altas temperaturas 3) No cuinis a altes temperatures: els plats freds evitaran que tota aquesta calor s'estengui per casa.

 

Las comidas pesadas elevan la temperatura corporal 4) Res de digestions pesades: eleven la temperatura corporal, així que no és el millor moment per empassar-se un brou. L'alcohol et deshidratarà. El cafè, el te i la cocacola també elevaran la teva temperatura.

 

Cómo conciliar el sueño cuando hace calor 5) Dorm a baixa alçada: la calor puja, així que et convé baixar al soterrani (si en tens) o fins i tot posar el matalàs al terra.

 

Una ducha templada es mejor para el calor que una ducha fría 6) Dutxes tèbies: un grau per sota de la temperatura corporal (35 ºC). Encara que et vingui de gust més una dutxa freda, té un efecte de sobrecompensació i, en sortir-ne, el teu cos començarà a escalfar-se més de pressa.

 

Las prendas blancas de algodón son las mejores para el calor 7) Roba blanca de cotó: evita les fibres sintètiques, que capturen la calor. El mateix val per al coixí.

 

Los toldos y persianas ayudan a ahorrar en aire acondicionado 8) Tanca el pas a la calor amb tendals, cortines, persianes i vegetació: tot suma i una terrassa amb vegetació pot fer disminuir la temperatura de la casa un parell de graus; un bon tendal, bastants més.

 

Aunque lo pongas más bajo, el aire acondicionado no enfría más deprisa 9) Refreda llençols i fundes de coixí: es coneix com a mètode egipci i està pensat per a la calor extrema. Consisteix a ficar al congelador la roba de llit (protegida dins de bosses de plàstic) i treure-la quan vagis a dormir.

 

El grado de humedad recomendado para el aire acondicionado es de un 40-60% 10) Molta aigua i vés per l'ombra: encara que sigui una ximpleria, no la podem ometre, perquè estar ben hidratat és fonamental perquè tot l'anterior funcioni.