Com es genera l'electricitat?

Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
Llars i Negocis
 • CAT
 • EN
 • ES

Endesa - Llum, gas, persones

 • Com es genera l'electricitat?

Com es genera l'electricitat?

Com es genera l'electricitat?

energía eléctrica

Contingut ofert per

 

L'electricitat és una forma d'energia molt utilitzada en tots els àmbits de la societat. Tanmateix, per a molts és un misteri com es genera. De manera resumida, es diu que l'electricitat prové de les denominades centrals de generació, que l'obtenen de diverses fonts d'energia primària.

Les centrals de generació

Les centrals de generació són instal·lacions capaces d'obtenir energia final, l'electricitat, a partir de diversos tipus de fonts d'energia primària. Tradicionalment, aquest tipus de centrals generen l'electricitat a partir d'energies no renovables, com ara el carbó, el gasoil o el gas natural. Amb l'avanç de les tecnologies i l'aparició d'una preocupació més gran pel desenvolupament sostenible, va sorgir un altre tipus de centrals de generació basades en energies renovables.

Els tipus de centrals estan directament relacionats amb l'energia primària que utilitzen per generar l'electricitat. Així, podem distingir entre centrals de cicle combinat, que fan servir gas natural, o els parcs eòlics, que aprofiten el vent per generar electricitat. Aquests en són només dos exemples, però els tipus són tan abundants com tipus d'energia primària existeixen: carbó, gas natural, gasoil, radiació solar, vent, marees, biomassa, etc.

Com es genera l'electricitat

La manera més habitual de produir electricitat consisteix a transformar l'energia continguda en l'energia primària en energia mecànica mitjançant diversos processos per poder convertir aquesta energia en electricitat amb l'ajuda d'un generador.

Cada central de generació té les seves pròpies característiques per obtenir l'electricitat, cosa que dificulta explicar-ne l'origen de manera resumida. Per aquest motiu, a continuació es mostra de manera general les principals característiques dels diferents tipus:

 • Central de carbó, gasoil i gas natural: aquest tipus de centrals obtenen l'electricitat mitjançant la combustió de combustibles fòssils. La calor generada escalfa aigua a alta pressió que mou una turbina que està connectada a un generador elèctric, on s'obté l'electricitat.
 • Central de cicle combinat de gas natural: és una instal·lació similar a l'anterior però de més eficiència, atès que disposa de dos circuits connectats a un generador. Un d'ells segueix el mateix funcionament explicat en el punt anterior, i l'altre es tracta d'un cicle aigua-vapor que fa servir la calor romanent dels gasos de la combustió.
 • Central nuclear: és un tipus de central en què l'aigua s'escalfa a alta pressió mitjançant la calor alliberada en la fissió nuclear. Aquest vapor de pressió, igual que els casos anteriors, mourà una turbina connectada a un generador elèctric.
 • Central de biomassa: aquestes instal·lacions tenen el mateix funcionament que les centrals de combustibles fòssils. La diferència fonamental es troba en el tipus de combustible emprat. Aquestes centrals fan servir biomassa, un combustible d'origen renovable.
 • Central hidràulica: aquest tipus d'instal·lacions sol estar situat a embassaments on s'acumula l'aigua. L'electricitat s'obté mitjançant el gir de les turbines, connectades a un generador, que es mouen gràcies a l'aigua emmagatzemada que cau des de gran altura.
 • Parc eòlic: aquestes centrals estan formades per aerogeneradors. Aquests molins eòlics tenen unes aspes, que seria equivalent a les turbines de les altres centrals, i un generador. L'electricitat es genera orientant les pales al vent perquè aquest les mogui.
 • Hort solar: és el nom que reben les centrals que generen l'electricitat a partir de la radiació solar. Aquest cas és l'únic que no fa servir l'energia mecànica, sinó que genera l'electricitat per mitjà d'una sèrie de reaccions químiques que es produeixen en els panells solars.
 • Central geotèrmica: fa servir la calor de l'interior de la terra per escalfar aigua a alta temperatura i pressió, la qual s'encarrega de moure una sèrie de turbines connectades a un generador. Aquestes centrals s'instal·len en zones on el sòl assoleix altes temperatures a baixes profunditats.
 • Central mareomotriu: aquestes instal·lacions encara s'estan investigant per millorar-ne l'eficiència, tot i que ja n'hi ha algunes situades en oceans amb grans marees, com l'oceà Atlàntic. El funcionament es basa a utilitzar els corrents de les marees per mobilitzar una turbina connectada a un generador.
 • Parc undimotriu (de les ones): aquesta central, encara en una fase de desenvolupament inicial, genera l'electricitat utilitzant el moviment de les ones per moure les turbines.

Podem concloure que la generació de l'electricitat és un procés molt variat depenent de l'energia primària utilitzada i que, tot i que les centrals de carbó, gasoil, gas natural, nuclears i hidràuliques són les més esteses a tot el planeta, actualment s'està potenciant especialment l'ús d'energia primària renovable per disminuir la contribució de la generació d'electricitat al canvi climàtic. Sabies que hi havia tantes centrals de generació diferents? Quina creus que serà la central més important en el futur?

vacío
 
Més articles a -El portal d'eficiència energètica d'Endesa-
energía hidráulica Usos de l'energia geotèrmica
L'energia geotèrmica és un tipus d'energia neta que s'obté de l'interior de la terra. Descobreix-ne tots els usos a Twenergy. Llegir l'article complet a twenergy.com
 
energía renovable Com funciona l'energia solar fotovoltaica?
Saps com funciona l'energia solar fotovoltaica? Descobreix què és, com s'obté l'energia del sol i quins són els principals usos. Llegir l'article complet a twenergy.com
 
energía mareomotriz Avantatges de l'energia eòlica
L'energia eòlica és una de les menys contaminants. A més de tenir un baix impacte ambiental, és rendible. A Twenergy trobaràs tots els avantatges de l'energia eòlica. Llegir l'article complet a twenergy.com
 
 
 
 
A dalt