Construir els teus propis panells solars pas a pas

Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
Llars i Negocis
 • CAT
 • EN
 • ES

Endesa - Llum, gas, persones

 • Construir els teus propis panells solars pas a pas

Construir els teus propis panells solars pas a pas

Construir els teus propis panells solars pas a pas

Construir els teus propis panells solars pas a pas
Contingut ofert per  

 

L'excusa que t'encantaria tenir una placa solar però és molt cara ja no val: et mostrem com fabricar fàcilment els teus propis panells solars (fotovoltaic i solar tèrmic), d'una manera bona, bonica i barata.

Un panell d'energia fotovoltaica

energía eléctricaEntre els panells solars més cotitzats es troben els fotovoltaics, és a dir, els que generen electricitat. Si bé trobem els més senzills a partir de 200 euros a grans superfícies de materials per a la construcció i la llar, construir el teu propi panell surt encara més barat, i et dóna la satisfacció d'entendre com funciona i d'haver-lo fet tu mateix, tot i que el seu ús serà sempre per a finalitats «casolanes», com ara recarregar la bateria del cotxe, encendre alguns llums de casa teva, etcètera. T'expliquem com fer-ho:

Materials

 • Una base d'un metre quadrat de qualsevol material que no transmeti l'electricitat. Alguns s’estimen més la fusta, però pesa més que d'altres com, per exemple, l'acrílic. El podem trobar a grans superfícies de materials de construcció o a botigues dedicades a plàstics.
 • Cèl·lules solars. A la venda especialment a botigues en línia com ara eBay i altres de similars. Solen ser cèl·lules amb alguna tara, ja que les noves són molt cares (tot i que també n'hi ha que estan a la venda). Són econòmiques i fàcils de trobar, i les venen soltes o com a kit llest per preparar un panell (a partir de 2,50 euros la cèl·lula de 2,36 W i al voltant de 30 euros el kit de 36 cèl·lules, en total 93 W). Per a un panell d'uns 18 W (que ens serveix, per exemple, per recarregar una bateria de cotxe) necessitem entre 32 i 36 cèl·lules.
 • Soldador de baixa potència.
 • Adhesiu termofusible o silicona i un díode de bloqueig. L'adhesiu i el díode se solen incloure en els kits.
 • Plexiglàs de la mida del panell (dos, un per a cada costat).
 • Pintura per protegir la fusta.

Pas a pas:

Després de protegir amb pintura la base del nostre panell (si és de fusta) perquè no es faci malbé a causa de les condicions atmosfèriques (ja que el nostre panell pot durar anys), el primer que farem serà col·locar sobre la base les cèl·lules solars que tenim. Si prèviament hi hem fet unes marques, ens resultarà més senzill. És important que comprem les cèl·lules sense cera (se sol fer servir per protegir-les durant el transport, perquè són molt delicades), ja que, en cas contrari, haurem d'ocupar-nos de treure aquesta cera, procés que resulta molest.

Les cèl·lules han de cobrir tant la part davantera com la posterior del panell: és a dir, si tenim 36 cèl·lules, n'hi posarem 18 a un costat i 18 a l'altre. Convé tenir sempre alguna cèl·lula de més, ja que són fràgils i se'ns pot trencar més d'una.

Les hem d'unir entre si pels pols negatius i positius, respectivament. Les cèl·lules solen tenir els filferros o llengüetes per fer la connexió, cosa que ens facilitarà bastant la feina (fixa't en aquest detall en comprar-les). També les hem de soldar entre si perquè quedin ben unides. Podem fer-ho amb un soldador de baixa potència, anant amb compte de no fer malbé la cel·la. Si no volem soldar, podem utilitzar adhesiu termofusible. Això ho farem amb les cèl·lules mirant cap avall. Tot seguit, amb compte, les girem i les enganxem al panell amb silicona, seguint les marques que ens serviran de guia.

Després, hem de protegir el nostre panell de les inclemències del temps. Una bona manera de fer-ho és amb un plexiglàs o qualsevol làmina plàstica, que posarem i cargolarem per sobre del nostre circuit.

El sistema necessita també un díode de bloqueig per no descarregar-se a la nit o en dies ennuvolats. Per acabar, connectarem els cables a l'endoll i el panell estarà a punt per utilitzar-lo.

Un panell d'energia solar tèrmica

Altres panells molt demandats són els d'energia solar tèrmica: els que serveixen per escalfar aigua. Et suggerim un model molt senzill per fer-lo tu mateix, fins i tot amb els teus fills (és un bon exercici per ensenyar-los l'energia tèrmica del sol). És senzill i baratíssim.

Materials

 • Una capsa de cartró resistent (en què càpiguen ampolles d'1,5 o 2 litres)
 • Una o diverses ampolles de plàstic d'1,5 o 2 litres.
 • Paper d'alumini
 • Paper cel·lofana
 • Pintura negra i brotxa per pintar
 • Cinta adhesiva

Pas a pas:

Neteja les ampolles i pinta-les amb la pintura negra. Després, desmunta la capsa de cartró i omple'n l'interior amb paper d'alumini, que pots enganxar amb adhesiu al cartró. La mida de la capsa ha de quedar ajustada de tal manera que les ampolles no es moguin a l'interior.

Omple les ampolles amb aigua fins a ¾ parts i pressiona-les perquè l'aigua pugi fins al límit. Tapa-les amb força, cobreix-les amb paper cel·lofana i fica-les dins de la capsa. Enganxa-les amb qualsevol cinta adhesiva perquè no caiguin i tanca la capsa.

Posa-la a algun lloc de la casa orientat al sud, on hi toqui el sol, inclinada uns 45 graus del terra per aprofitar els raigs solars. Entre dues i cinc hores més tard (segons el sol), tindràs aigua calenta per preparar-te una infusió, rentar els plats o donar-hi l'ús que et sembli.

vacío

 

Més articles a  -El portal d'eficiència energètica d'Endesa-

Radiadors de calor blava. Són realment eficients? Radiadors de calor blava. Són realment eficients?
Els radiadors de calor blava cada vegada són més populars. Descobreix a Twenergy tots els avantatges i desavantatges d'aquest tipus de calefacció. Llegir l'article complet a twenergy.com
 
gas Quant gasta cada electrodomèstic en la factura de la llum?
Cada electrodomèstic té una despesa diferent en la factura de la llum. Descobreix quins electrodomèstics consumeixen més, així com trucs per reduir la despesa. Llegir l'article complet a twenergy.com
 
electricidad Maximitzar les prestacions del termos elèctric
Tenim moltes opcions per millorar i maximitzar les prestacions del nostre termos elèctric. Descobreix-ne tots els consells a Twenergy. Llegir l'article complet a twenergy.com
 
A dalt