Consells per reciclar el vidre i el cristall

Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
Llars i Negocis
 • CAT
 • EN
 • ES

Endesa - Llum, gas, persones

 • Consells per reciclar el vidre i el cristall

Consells per reciclar el vidre i el cristall

Consells per reciclar el vidre i el cristall

vehículo eléctrico
Contingut ofert per 

 

Semblen el mateix, però no ho són. El vidre i el cristall són materials diferents, cosa que cal tenir en compte a l'hora de reciclar. Tots dos poden anar al contenidor verd? La resposta és no. T'expliquem per què i et donem alguns consells per diferenciar-los.

Segur que més d'una vegada t'has preguntat què has de fer amb l'ampolla que se t'acaba de trencar. Contenidor verd o taronja? La resposta no és un tema intranscendent, ja que la composició és diferent i no es poden fondre en els mateixos forns, atès que necessiten una temperatura diferent.

reciclar vidrio Com ens indiquen a Ecovidrio, "el terme cristall s'utilitza molt freqüentment com a sinònim de vidre, tot i que és incorrecte en l'àmbit científic". El vidre és un material ceràmic inorgànic, dur, fràgil, transparent i amorf. Està format per arena de sílice, carbonat de sodi i calcària. S'obté per la fusió d'aquests elements a uns 1.500 °C. D'altra banda, el cristall conté òxid de plom, que hi atorga certes característiques peculiars, com el so i la brillantor.

La principal diferència entre el vidre i el cristall és que les copes, gots i altres elements de cristall tenen òxid de plom, que no es pot fondre en els mateixos forns on es produeixen els envasos de vidre, atès que necessiten una temperatura diferent. "Per tot el que s'ha indicat anteriorment i atès que les composicions no són idèntiques, la nostra recomanació és que, al contenidor de vidre, només s'hi dipositi vidre", asseguren a Ecovidrio.

Ja tenim l'explicació científica però, què hem de dipositar a cada contenidor? Aquests en són alguns exemples:

Iglú verd

Està destinat exclusivament al vidre, així que no t'oblidis de treure els taps de plàstic, les xapes (aquests dos van al contenidor groc) o els suros de les ampolles de vi. Hi podem dipositar:

 • Ampolles de vi, cervesa, sucs, refrescos, licors...
 • Pots d'aliments com ara conserves, melmelades, olives, etc.
 • Flascons de colònia i perfums
 • Desodorants amb polvoritzador o roll-on
 • Flascons de cosmètics

Contenidor gris i taronja

Generalment acostumem a pensar que és el que s'ha d'utilitzar per a les escombraries orgàniques, però també és aquí on hem de dipositar alguns elements de cristall, sempre que no siguin perillosos. Aquests en són alguns exemples:

 • Cristalls procedents de vaixelles: gots, copes, etc.
 • Cristalls plans trencats, com els de les finestres i miralls (quan no suposin un perill)
 • Bombetes convencionals

Punts nets

Hi ha certs objectes que convé traslladar a un punt net, on s'encarregaran de la recollida i del tractament adequat. Això és el que hi has de portar:

 • Cristalls plans, com ara finestres i miralls, quan siguin perillosos
 • Tubs fluorescents
 • Bombetes de baix consum
 • Termòmetres

Ara ja saps on has de dipositar cadascun dels envasos de vidre i cristall. I si encara et queda algun dubte, pots consultar la Guia de reciclatge de Twenergy. A què esperes per reciclar?

Més articles a-El portal d'eficiència energètica d'Endesa-

símbols de reciclatge Els símbols de reciclatge. Què signifiquen?
Abans de reciclar, el primer que hem de saber és què signifiquen els símbols de reciclatge. Ens informaran de què estan compostos els materials i on se'n poden dipositar els residus. Llegir l'article complet a twenergy.com
 
com reciclar Guia de com reciclar
Gràcies al reciclatge, el cicle de vida dels materials es pot prolongar. A la nostra guia de com reciclar t'expliquem on pots dipositar cadascun dels residus. Llegir l'article complet a twenergy.com
 
Reciclatge de plàstics Reciclatge de plàstics
El reciclatge del plàstic és més complex del que sembla. Hi ha diversos mètodes de reciclatge i els usos que es poden donar al plàstic reciclat són molt diferents. Llegir l'article complet a twenergy.com
 
 
A dalt