Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
Llars i Negocis
  • CAT
  • EN
  • ES

Endesa - Llum, gas, persones

Com pots fer el teu propi aire condicionat casolà?

Publicat el

Contingut ofert per 

 

L'estiu ja és aquí i, amb ell, arriben les altes temperatures, cosa que comporta que en la majoria de les cases es comenci a fer servir un equip oblidat durant els mesos d'hivern: l'aire condicionat.

Si bé és cert que el seu ús fa que la nostra casa tingui una temperatura més agradable, també augmenta el consum elèctric considerablement en els mesos d'estiu i, per tant, el cost econòmic associat.

Per mirar d'evitar aquests sobrecostos, pots fabricar-te el teu propi equip d'aire condicionat casolà.

Amb aquests equips és més complicat refredar les habitacions de manera homogènia que amb els equips industrials, però la diferència de cost que suposa pot fer que valgui la pena provar-ho.

Materials necessaris per a la construcció d'un equip d'aire condicionat casolà.

A més a més de ser una manera econòmica de refredar una habitació, els materials necessaris per a la fabricació d'aquest equip són fàcils d'aconseguir i amb costos molt assequibles. Tot i que hi ha diferents opcions, per fabricar el model més senzill només es necessita:

  • Una caixa: s'utilitzarà per fer el cos de l'equip, de manera que la millor opció és utilitzar una caixa impermeable que, a més a més d'aïllar millor l'interior de la caixa, no permeti que el líquid que es forma a dins surti a l'exterior. Pots fer servir una caixa de suro blanc o fins i tot una nevera portàtil. Si no pots aconseguir una caixa d'aquestes característiques, també en pots fer servir una de cartró de mida mitjana i folrar-la per fer-la impermeable.
  • Un ventilador de sobretaula: com més gran sigui el ventilador i més potència tingui, més refredarà l'habitació, però més augmentarà el consum. A més a més, la mida del ventilador ha d'anar en funció de la mida de la caixa que s'hagi decidit utilitzar, ja que aquesta farà de suport.
  • Dos tubs de PVC: aquests seran els encarregats d'expulsar l'aire fred de l'interior cap a l'exterior de la caixa. Si la caixa que has triat és molt gran i el ventilador té una potència molt elevada, podem fer servir més de dos tubs.
  • Bosses de gel: aquest és l'element més important de l'equip d'aire condicionat, ja que el gel és l’encarregat de generar el fred necessari per fer baixar la temperatura de l'habitació. La versió més econòmica és fer a casa les bosses de gel a partir de bosses de tancament hermètic i glaçons de gel, però també es poden comprar en un supermercat o, fins i tot, en una gasolinera.

A més a més d'aquests materials principals per a la fabricació de l'equip, també es necessiten altres materials de papereria com ara estisores o pegament.

La fabricació de l'equip pas a pas.

En primer lloc, s'han de fer tres forats a la caixa (un a la part superior i dos al lateral) per col·locar tant el ventilador com els tubs de PVC. En aquest punt és important assenyalar que aquests dos elements han de quedar perfectament ajustats, de manera que s'ha d'anar amb compte de no fer els forats més grans del que és necessari. En cas que el ventilador o algun dels tubs quedi una mica solt, pot solucionar-se afegint-hi una mica de silicona o cinta aïllant.

És important que el ventilador es col·loqui orientat cap a dins, de manera que introdueixi l'aire de l'habitació a la caixa. A més a més, d'aquesta manera l'endoll quedarà fora de la caixa i podrà endollar-se a la presa de corrent.

Finalment, s'introdueixen les bosses de gel a l'interior de la caixa. Això farà que l'aire de l'habitació introduït pel ventilador es refredi i, una vegada refredat, surti pels tubs de PVC instal·lats, cosa que reduirà la temperatura de l'habitació.

Una vegada acabat, ja es pot col·locar l'equip a l'habitació que es vulgui refredar, i així es reduirà tant la factura elèctrica de casa teva com les emissions de gasos d'efecte hivernacle.

Reduirà tant la factura elèctrica de casa teva com les emissions de gasos d'efecte hivernacle

T'atreveixes a fabricar el teu propi aire condicionat?

Més articles a -El portal d'eficiència energètica d'Endesa-

Amb els programadors de reg pots estalviar tant econòmicament com en energia. A més a més, optimitzes tant en el temps com a les zones on és més necessari regar. Llegir l'article complet a twenergy.com
 
Saps que et pots crear la teva pròpia dutxa solar per al teu jardí? A Twenergy t'expliquem els passos necessaris perquè puguis gaudir d'aigua calenta sense electricitat. Llegir l'article complet a twenergy.com
 
Si ja tens amb un termo, t'expliquem com maximitzar-ne l'ús i com estalviar aigua i energia. En cas que encara no en tinguis, t'aconsellem perquè triïs la millor opció. Llegir l'article complet a twenergy.com