Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
Llars i Negocis
 • CAT
 • EN
 • ES

Endesa - Llum, gas, persones

Consells d'estalvi energètic a casa

Publicat el

Contingut ofert per 

 

N'hi ha prou amb un senzill gest cada dia per aconseguir un gran estalvi d'energia a casa. Sens dubte, el consum responsable ajuda a tenir cura del medi ambient i, al mateix temps, ens permet estalviar una gran quantitat de diners. En aquesta guia et mostrarem una sèrie de consells pràctics per estalviar energia a casa.

 

A la cuina

 1. Microones. Fa servir molta menys energia que el forn convencional: utilitzar aquest petit aparell suposa un estalvi d'entre el 60 i el 70 % d'energia, sempre que sigui un model amb l'etiquetatge energètic A.

 2. Forn. Si cuines amb forn, evita obrir-lo mentre estigui encès, atès que la temperatura baixa entre 25 i 30 graus i es força el forn a utilitzar més energia.

 3. A la cuina de gas o vitroceràmica, aprofita al màxim la calor procurant que els recipients siguin una mica més grans que les zones de cocció per no desaprofitar la calor.

 4. A la rentadora, programa cicles curts de rentada i utilitza aigua freda o temperada. N'hi ha prou amb l'eficàcia dels detergents actuals.

 5. Rentaplats. Rentar els plats a mà amb aigua calenta suposa un 40% més de consum que si utilitzes el rentaplats. Si en necessites un de nou, hi ha els bitèrmics.

 6. Frigorífic. El frigorífic és l'electrodomèstic que més energia consumeix de la cuina. En concret, el 19 % de la factura de l'electricitat prové del seu ús. Situa el frigorífic de manera adequada, evitant els llocs on toqui molt el sol; descongela'l periòdicament per evitar que es formin capes de gel que dificultin el seu funcionament i mantingues la temperatura del termòstat en 5 ºC per a la refrigeració i -18 ºC per a la congelació.

 

En el bany

 1. Calderes. La caldera d'aigua calenta és el segon gran consumidor d'energia de la casa: un 26 % del consum total. L'opció més eficient són les bombes de calor elèctriques.

 2. Aigua: millor freda. Fes servir l'aigua freda sempre que puguis i racionalitza el consum d'aigua. No deixis les aixetes obertes inútilment (per exemple, quan t'afaites o quan et raspalles les dents).

 3. Dutxes. Dutxa't en lloc de banyar-te: estalviaràs una gran quantitat d'aigua i molta energia (una dutxa consumeix quatre vegades menys aigua i energia que un bany). En el mercat hi ha capçals i reductors de cabal que es col•loquen a les aixetes i ens ajuden a gastar la meitat d'aigua i d'energia.

 4. Evita degotejos i fuites de les aixetes. El simple degoteig de l'aixeta del lavabo implica una pèrdua de 100 litres d'aigua al mes.

 

Il•luminació

 1. Aprofita sempre que puguis la llum natural.

 2. Substitueix les bombetes incandescents per llums de baix consum.

 3. Si tens nens o et deixes els llums encesos amb freqüència, pot ser una bona idea instal•lar un sistema detector de presència.

 4. Col•loca tubs fluorescents a les habitacions on calgui més il•luminació i els llums estan encesos moltes hores, com ara a la cuina.

 

Aïllament

 1. Els edificis en què vivim i treballem necessiten molta energia per escalfar-se a l'hivern i estar frescos a l'estiu. L'aïllament tèrmic és fonamental per a l'eficiència energètica. Els sistemes de doble vidre o doble finestra redueixen gairebé a la meitat la pèrdua de calor respecte de l'envidriament senzill. Pots fer petites millores en l'aïllament que comporten estalvis energètics i econòmics de fins a un 30 % en calefacció i aire condicionat.

 2. L'aïllament de les portes i finestres pot representar entre un 10 i un 25 % del compte d'energia per la calefacció de o l'aire condicionat de casa teva. Per tapar les escletxes i disminuir les infiltracions d'aire de les portes i les finestres, pots utilitzar productes senzills i barats, com la silicona, la massilla o el rivet. Aïlla adequadament els tambors de les persianes. Utilitza làmines adhesives de material plàstic transparent per enganxar-les als marcs i als vidres.

 

Calefacció

 1. Un bon aïllament a casa ens ajudarà a aprofitar al màxim la calefacció durant els dies més freds, així com un bon sistema que sigui eficient i racionalitzi el consum, com els emissors tèrmics o els radiadors.

 2. No tapis els radiadors i tingues en compte que, per cada grau que augmentem la temperatura, el consum d'energia s'incrementa aproximadament un 7 %.

 3. Un dels sistemes de calefacció més eficients és el sòl radiant.

 

Aire condicionat

 1. Si utilitzes aire condicionat, fixa la temperatura de refrigeració a 25 graus.

 2. No abusis de l'aire, no és bo per a la salut i, per cada grau inferior a 25 ºC, estaràs consumint prop d'un 8 % més d'energia. Amb la instal•lació de tendals i vidres adequats, així com l'aïllament adequat dels murs i els sostres, es poden aconseguir estalvis d'energia en l'ús de l'aire condicionat superiors al 30 %.

 3. Si vols estalviar encara més diners en la factura de la llum, substitueix l'aire condicionat per un ventilador al sostre i aconseguiràs un estalvi energètic del 98 %. Els tipus de sistemes partits assoleixen grans rendiments, així com els equips de paret i els sistemes reversibles, que donen fred i calor.

 

Aparells elèctrics

 1. Quan acabis de fer servir aparells electrònics, com ara equips de música, ordinadors o televisors, apaga'ls del tot. L'ús d'una base d'endolls anti stand-by ens pot ajudar a apagar de cop els perifèrics i qualsevol altre aparell elèctric. Així evitem que quedin encesos a la nit i, estalviem més de 40 euros anuals.

 2. Pel que fa a l'ordinador, la pantalla és l'element que més energia consumeix (les planes consumeixen menys que les convencionals). Deixar-les enceses és com utilitzar un llum de 75 watts. Els estats de repòs de l'ordinador suposen un consum d'energia de fins a un 15 % del consum normal. Les pantalles LCD estalvien un 37 % de l'energia en funcionament i un 40 % en mode d'espera.

Aquests pràctics consells suposen un gest senzill per part de tots els membres de la família. Si ens acostumem a consumir i actuar de manera responsable a casa, tindrem més confort amb un menor consum energètic i estalviarem molts diners al llarg de l'any.

Descarrega't la guia completa per estalviar energia en PDF

 

Més articles a -El portal d'eficiència energètica d'Endesa-

A l'hora de triar la cuina, gas, vitroceràmica o inducció? A l'hora de triar la cuina, gas, vitroceràmica o inducció?
Gas, inducció o vitroceràmica? A Twenergy expliquem cadascun d'aquests tres tipus de cuines perquè triïs la més eficient. Llegir l'article complet a twenergy.com
 
Un frigorífic de classe A consumeix un 30 % menys Un frigorífic de classe A consumeix un 30 % menys.
El frigorífic és l'electrodomèstic que més energia consumeix. Esbrina com escollir bé un frigorífic i descobreix alguns consells per reduir la despesa energètica. Llegir l'article complet a twenergy.com
 
El rentaplats de l'estalvi. El rentaplats de l'estalvi.
Hi ha estudis que avalen que la rentada al rentaplats és més eficient que fregar a mà. Tanmateix, per estalviar hi ha altres accions que hem de tenir en compte.  Llegir l'article complet a twenergy.com