Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
Llars i Negocis
  • CAT
  • EN
  • ES

Endesa - Llum, gas, persones

La SEER com a clau per conèixer l'eficiència energètica del nostre aparell d'aire condicionat

Publicat el

Contingut ofert per 

 

La SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) és la ràtio d'eficiència en fred que va adoptar el Departament d'Energia dels Estats Units i s'ha convertit en l'estàndard del sector. Buscant-la a l'etiqueta podrem afinar el cost a la nostra factura de la llum.

La SEER substitueix una especificació prèvia, l'EER (Energy Efficiency Ratio), que actualment es considera menys completa i estricta que la primera. En el cas dels aparells d'aire condicionat amb bomba de calor, es feia servir el coeficient de rendiment COP (Coefficient Of Performance) però, com passa en el cas anterior, se substituirà per un altre de més precís: el Coeficient de Rendiment Estacional (SCOP).

Per sort, la SEER ja s'especifica a les etiquetes dels aparells, de manera que resulta molt més fàcil calcular el d'eficiència energètica de l'aparell d'aire condicionat. Per establir-lo, es divideix la producció d'energia de refrigeració durant l'ús anual normal entre l'entrada d'energia elèctrica total en watts-hores durant el mateix període.

El gran avantatge de fiar-nos de la SEER i no de l'EER per esbrinar la verdadera eficiència energètica del nostre aparell d'aire condicionat és que, en l'últim dels casos, es mesurava la potència de l'aparell a plena càrrega, és a dir, refredant al màxim la seva capacitat, mentre que amb la SEER es mesura amb càrregues parcials (100 %, 74 %, 47 %, 21 %) que, en realitat, s'ajusta més a l'ús que en fem a casa.

Com més elevada sigui la SEER, més eficient serà l'equip que comprem, però també serà més elevat el seu cost. Per aquest motiu, és important trobar l'equilibri, perquè un equip barat però amb una SEER molt baixa, a llarg termini, ens resultarà menys rendible.

Com podem esbrinar el que gastarem en electricitat amb l'ajuda de la SEER? En realitat és molt senzill. Agafem com a exemple un equip amb una alta eficiència: un aparell d'aire condicionat que, amb una potència de 2500 W, té una SEER de 8,5. Què vol dir això? Que si dividim la potència entre l'eficiència obtindrem que el consum és de 294 W/h o, el que és el mateix expressat en kWh, de 0,294.

Per saber quants diners estem pagant cada hora, només cal consultar a la factura de la llum el preu del kWh i multiplicar la quantitat resultant pel nombre d'hores al mes que utilitzem l'aparell. D'aquesta manera sabrem amb exactitud el nivell d'eficiència energètica de l'aparell d'aire condicionat i el que suposarà per a la nostra guardiola.

Amb l'arribada dels aparells amb tecnologia Inverter, és a dir, aquells en què el compressor gira de manera contínua per mantenir una temperatura constant en lloc d'arrencar i girar amb freqüència, se suposa que l'eficiència energètica de l'aparell d'aire condicionat és molt superior, de manera que una selecció adequada de la SEER pot beneficiar encara més la nostra butxaca.

 

Més articles a -El portal d'eficiència energètica d'Endesa-

Com podem reduir el consum de l'aire condicionat? Com podem reduir el consum de l'aire condicionat?
El ventilador pot ser un mètode òptim de refrigeració per a casa nostra. Esbrina a Twenergy com pots estalviar energia i refredar casa teva amb aquests consells. Llegir l'article complet a twenergy.com
 
Ventilador o aire condicionat? Ventilador o aire condicionat?
Vols reduir el consum de l'aparell d'aire condicionat? Descobreix tots els consells que t'oferim a Twenergy. Llegir l'article complet a twenergy.com
 
Instal•lació de l'aire condicionat: què hem de tenir en compte? Instal•lació de l'aire condicionat: què hem de tenir en compte?
A l'hora d'escollir un aparell d'aire condicionat, hem de tenir en compte alguns factors clau: radiació solar, aïllament, il•luminació interior, etc.  Llegir l'article complet a twenergy.com