Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
  • CAT
  • EN
  • ES

Endesa - Llum, gas, persones

Màlaga, Madrid i Santander, entre les millors "smart cities"

Publicat el 8 Novembre 2018

La tecnologia està dotant d'intel•ligència les nostres ciutats. Ja n’hi ha algunes que destaquen per sobre la resta.

Espanya promou “el progrés econòmic, social i empresarial” de les seves ciutats per mitjà de la Xarxa Espanyola de Ciutats Intel•ligents (RECI).

Màlaga, Madrid, Barcelona, Santander o Sevilla són algunes de les 65 ciutats que formen part d'aquesta xarxa que pretén usar les últimes tecnologies per millorar la qualitat de vida dels seus ciutadans, la seguretat, l'eficiència i la sostenibilitat del medi ambient, a través d'una mobilitat menys contaminant a la ciutat del futur.

Madrid

L'aposta de la capital és fomentar una mobilitat i un transport sostenible amb el medi ambient. Aquest camp ho desenvolupa en la plataforma MiNT, elaborada per IBM i INSA, on promou les àrees d'Economia, Hisenda i Administració Pública, Medi ambient i Mobilitat. En aquest projecte entren a formar part els madrilenys, els qui cooperen perquè la seva ciutat sigui una de les millors Smart Cities del món.

Mitjançant aquesta aplicació mòbil els ciutadans exposen i notifiquen instantàniament a l'ajuntament les incidències i problemes que té Madrid. Una fotografia i la ubicació són suficients perquè l'administració hi posi solució.

Barcelona

Barcelona vol convertir-se en el model perfecte de Smart City. La ciutat comtal té com a objectius l'enllumenat, la mobilitat i el medi ambient. Per a això compta també amb la col•laboració ciutadana dels qui recolzen i participen en els projectes que impulsen les administracions públiques.

Amb motiu de la celebració del Smart City World Congress del 13 al 15 de novembre, Barcelona presenta la Smart City Week, un conjunt de més de 50 activitats repartides per tota la ciutat perquè ciutadans i visitants interactuïn amb les TIC de la ciutat.

Madrid i Barcelona competeixen per convertir-se en un referent a l'hora d'aplicar la tecnologia en benefici dels ciutadans.

Màlaga

"Smart City Màlaga" és la iniciativa que impulsa la ciutat de la Costa del Sol amb el suport d'Endesa. Es va posar en marxa el 2009 i des de llavors, Màlaga no ha deixat de créixer i convertir-se en una de les millors i més importants Smart Cities d'Espanya, arribant a ser la primera ciutat més intel•ligent del país, segons l'informe IDC Smart Cities.

La sostenibilitat del medi ambient i l'eficiència energètica són els principals objectius de Màlaga com a Smart City. Gràcies a les seves iniciatives la ciutat andalusa ha reduït la contaminació i ha millorat la gestió dels serveis públics.

Santander

La mobilitat també importa a Santander. Es posiciona com una de les ciutats més intel•ligents d'Espanya i el seu projecte més capdavanter ha arribat a Tel Aviv, Londres o a la seva veïna Barcelona. Una sèrie de sensors permet als ciutadans estalviar temps quan aparquen el seu vehicle.

La zona del port és la primera a implantar aquest sistema que alerta als conductors de les places d'aparcament lliures i incorpora, a més, sistemes de reg intel•ligent, control lumínic o realitat augmentada.

Smart Cities espanyoles, les ciutats del futur:

  • 1. Madrid: Instal•lació d'un dels primers nodes 5G públics de xarxa del món a Villaverde.
  • 2. Barcelona: Més de 19.500 sensors que controlen aparcament, recollida d'escombraries i enllumenat públic.
  • 3. Màlaga: Estalvi de més del 25% en el consum elèctric i una reducció del 20% d'emissions de CO2 gràcies al Living Lab de la xarxa ENol.
  • 4. Santander: Substitució de 23.000 punts de llum per tecnologia LED, amb un estalvi del 80% en consum elèctric.
  • 5. València: Més de 300.000 punts geoestacionals controlats que donen informació al moment de tots els racons de la ciutat.
  • 6. A Corunya: Sistemes de gestió integrada del cicle hídric i sistemes de mobilitat.
  • 7. Bilbao: Té com a objectiu per al 2020 reduir en un 20% l'emissió de gasos d'efecte hivernacle respecte al 2005.
  • 8. Sevilla: Ús de la tecnologia per oferir serveis intel•ligents als turistes.

València

València segueix els passos de Madrid i, a través de l'l'aplicació VLCi, els valencians es poden comunicar amb les seves administracions en temps real. A més, pot dur a terme tràmits oficials estalviant temps i diners. Les últimes dades assenyalen que la ciutat del Túria ha estalviat 140.000 euros en gestions. Els emprenedors de la ciutat poden accedir a la base de dades de la plataforma i proposar millores per a la capital valenciana.

A diferència de les altres Smart Cities espanyoles, València impulsa mètodes per acabar amb el soroll urbà o sensors ambientals instal•lats en el transport públic.

La Corunya

El Ministeri d'Economia i l'Administració Municipal han destinat un pressupost d'11,5 milions d'euros per desenvolupar els seus projectes.

“Coruña Smart City” es centra en la sostenibilitat del medi ambient, l'accessibilitat i l'eficiència per millorar la qualitat de vida dels seus ciutadans.

Bilbao

La comunicació entre ciutadans i institucions públiques és el que busca Bilbao com Smart City. Es centra en la transparència de les activitats públiques i la gestió municipal, per aconseguir una sostenibilitat econòmica i fer una ciutat assequible per a tots els qui hi viuen.

Bilbao és un dels integrants del projecte europeu WeLive en el qual els governs de les diferents ciutats pretenen tenir una organització més transparent i al servei dels seus ciutadans.

Sevilla

La capital andalusa es decanta per la mobilitat i posar fi als embussos als seus carrers. Per a això, millora la xarxa de transport públic de la ciutat i fomenta que els sevillans en facin ús.

La implantació de càmeres en els semàfors per al comptatge de vehicles, de sensors per optimitzar la recollida d'escombraries o el manteniment de les fonts públiques, són algunes de les tecnologies que està adaptant Sevilla.

Els beneficis de dotar d'intel•ligència les ciutats són múltiples: menys contaminació, menys embussos i més control dels veïns sobre l'Ajuntament.